torstai 7. huhtikuuta 2016

Jos veivaat, niin veivaa. Jos holdaat niin holdaa

Sain jonkin verran palautetta siitä, että jätin toissapäiväisistä  Momentum listani tuottolaskelmista pois verot ja kaupankäyntikulut. Onhan ihan eri juttu holdailla yhtä arvopaperia 4,5 vuotta, kuin veivata kerran kuussa kymmentä arvopaperia.

Kaupankäyntikulut on vielä suhteellisen helppo huomioida laskelmissa, mutta verot onkin jo hankalampi juttu. Niiden suuruus kun on kovasti riippuvainen sijoittajan muusta tilanteesta: Kunka suuret pääomatulot kaikkiaan on? Tuleeko niitä muista lähteistä? Onko tappioita hyödynnettävänä?

Yritetään kuitenkin. Lähtöoletuksena on, että kauppaa käydään Nordnet Pankin Suomen sivuliikkeen kuluilla, pääomatuotot jäävät kaikkiaan alle 30 000 €/v. Tällöin alle 10 kauppaa kuussa tekevä maksaa kaupankäyntikuluja 0,15% per kauppa ja 10-50 kauppaa/kk tekevä maksaa kuluja 0,10% per kauppa. Ja pääomatulojen vero on 30%. Laskelmassa ei huomioida sitä, että verot tarvitsee maksaa vasta yli vuosi sen jälkeen kun kauppa on tehty.

OMXH25 PI tuotti siis seurantajaksolla 4,5 vuodessa kumulatiivisesti +68,27% (+10,30% per annum korkoa korolle) ja Momentum lista +213,22% (+25,76% per annum).

Momentum listalla vaihtuu käytännössä kaikki osakkeet kerran kuussa joten kaupankäyntikuluja tulee 0,20% (kymmenen osakkeen myynti ja uusien osto, yhteensä 20 kauppaa) joka kuukausi. Lisäksi veroja joutuu maksamaan joka kuukausi myyntivoitosta 30%. Holdaamalla OMXH25 PI indeksiin sidottua ETF:ää joutuu maksamaan kaupankäynti kulut 0,15% vain kahdesti. Ostaessaan alussa ja myydessään lopussa. Ja tästäkin menee tietenkin myydessä veroa 30% myyntivoitosta.

Momentum -listan nettotuotto näillä parameteilla putosi reilusti. Nyt 4,5 vuoden kokonaistuotto olikin enää +108,90% (+15,71% per annum). Eli puolet tuotosta vei verottajan karvainen koura. Silti lopputuloksena oli salkun tuplaaminen. OMXH25 PI ETF:ästä kaupankäyntikulut ja myyntivoiton verot nappasivat vain reilut 20%-yksikköä ja kokonaistuotto jäi +47,39%:iin eli 9,18% per annum.

Veivaaminen siis kannattaa tässä tapauksessa selvästi. Mutta hommassa on pidettävä pää kylmänä, eikä saa langeta sijoittajan pahimpiin psykologisiin ansoihin.

Tyypillisesti voitolla olevat osakkeet on helppo myydä pois, mutta veivatessa täytyy myös ottaa tappiot nopeasti eikä jäädä niiden kanssa odottelemaan, josko kurssit kuitenkin kohta nousisivat. Lopputuloksena sinulla on helposti salkku täynnä turskaosakkeita.

Holdatessa taas hermo helposti pettää pitkän laskuputken aikana ja kuitenkin alat säätää salkkua juuri silloin, kun tappiot on pahimmillaan. Tällöin helposti myy osakkeensa juuri pohjalla.

Pidä siis mielessä:

Jos veivaat, niin veivaa. Jos holdaat, niin holdaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti