tiistai 22. maaliskuuta 2016

Paljonko pörssi on tällä vuosituhannella tuottanut?

Kun puhutaan pörssin pitkän aikavälin tuotosta, aika usein kuulee väitteen, että nykyään tilanne on huono; "Tällä vuosituhannella pörssi ei ole tuotttanut mitään". Tämä harha voi syntyä, jos katsoo kursseja hintaindeksin kautta ja ottaa lähtövuodeksi vielä kuplavuoden 2000. Helsingin pörssin yleisindeksin kehitys näyttää tältä:


Ja niinhän tuo näyttää. Jos olisit ostanut osakkeita vuonna 2000, niin pahasti olisit turskalla vielä 16 vuoden jälkeen. Tässä on kuitenkin sellainen harha, että indeksissä painottuu muutama iso osake. Erityisesti Nokian romahdus maailman johtavasta kännykkäyhtiöstä tavalliseksi suomalaiseksi suuryhtiöksi näkyy indeksissä vahvasti. Eli indeksikäyrä kertoo lähinnä sen, kuinka sinulle olisi käynyt, jos vuonna 2000 olisit ostanut koko rahalla pelkästään Nokian osaketta.

Kannattaa sen sijaan valita painorajoitettu indeksi, jossa dominoivatkaan yhtiöt eivät saa kohtuutonta painoa. Tämä kuvaa paremmin hyvin hajautettua sijoitussalkkua. Otetaan tästä esimerkiksi vaikkapa OMX Helsinki Cap indeksi:


Tässähän olisi jo jäänyt omilleen. Mutta hei, jotain unohtui! Osakkeistahan pitäisi joka vuosi tulla osinkoja. Yleisesti uutisoinnissa ja talouskeskustelussa referoidaan näitä nk. hintaindeksjä (yleensä lyhenteeellä PI, Price Index). Ne seuraavat puhtaasti osakkeen hinnan kehitystä eivätkä huomioi yhtiöiden maksamia osinkoja ja muita pääomien palautuksia, jotka omistajat saavat hyväkseen. Koska korkoa korolle -periaatteella osinkojen takaisin sijoittaminen on järkevää salkun hoitoa ainakin salkun kasvatusvaiheessa, kannattaisi ne kuitenkin laskea mukaan tuottoon. Näin seurattua indeksiä nimitetään tuotto- tai kasvuindeksiksi (yleensä lyhenteellä GI, Growth Index). Otetaan siitä samaisen OMXH Cap indeksin GI-versio:


No nyt alkaa näyttää hyvältä. Vaikka olisi onnistunut ostamaan osakkeet kuplahuipusta vuonna 2000, olisi osingot takaisin sijoittamalla sijoituksen arvo kaksinkertaistunut 16 vuodessa. Ja noudattamalla sijoittajan yhtä tärkeimmistä ohjeista eli hajauttamista ajallisesti, olisi sijoituksen tuotto ollut vielä verrattomasti parempi.

Älä siis usko pa..anpuhujia, jotka väittävät pörssien ja osakesijoittamisen olevan huono valinta.

Pieni ongelma tässä edelleen jää: Mistäs tuota indeksiä voi tavallinen piensijoittaja ostaa? Ja miten välttää osingoista perittävät verot, jotka toki huonontaisivat tuota tuottokertymää.

No tähänkin löytyy helppoja ja halpoja ratkaisuja myös piensijoittajalle ja tavalliselle osakesäästäjälle. Niistä ehkä myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti