sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Mallisalkkujen seuranta maaliskuu 2016

Kuten kuukausi takaperin nousupaine ennakoi, Listojen listan seurantajaksolla nähtiin reipasta nousua. Kurssit nousivat laajalla rintamalla. Ainoastaan 10 osaketta laski edelleen alaspäin ja 41 osaketta nousi yli 10%. Niinpä myös indeksinousu oli komeaa katsottavaa. OMXH25PI -indeksi nousi +9,1%.

Mallisalkku muutos 20160212 20110909
OMXH25PI indeksi 9,1 % 68,3 %
Liisan lista 9,0 % 102,1 %
Timon lista 12,3 % 122,6 %
FIM potentiaali 11,3 % 162,3 %
Sergion lista 8,5 % 33,1 %
Balancen lista 9,0 % 128,4 %
Taloustaidon lista 9,8 % 88,6 %
Inderes potentiaali 0,2 % 124,8 %
Listojen lista 8,1 % 162,5 %

Itse asiassa Listojen lista (+8,1%) pärjäsi huonosti sekä indeksiin, että alalistoihinsa verrattuna. Ainoa Listojen listaa huonommaksi jäänyt alalista oli Inderes potentiaali (+0,2), jolle osui tällä kierroksella Musta Pekka käteen. Syynä oli listan kärkikymmenikköön osunut Nextim, joka putosi -72,3% ilmoitettuaan NBT-laitteistonsa vaikutukset hyödyttömiksi aivohalvauspotilaille Faasi III tutkimuksissa. Tätä se sijoittaminen raadollisimmillaan on.

FIM potentiaali  (+11,3%) otti sellaisen spurtin, että kolkuttelee taas kokonaistuotossa aivan Listojen listan kannoilla. Tulosta nosti erityisesti Marimekko, joka nousi kuukaudessa +32,0%. parhaiten alalistoista pärjäsi kuitenkin Timon lista (+12,3%), jolle ei osunut huippunousijoita, mutta vain kaksi osaketta jäi niukasti alle +10%:n nousun.

Kuukauden parhaat nousijat olivat Trainer's House ja Outotec, molemmilla +37,5%. Seuraavina tulivat Soprano (+33,3%), Outokumpu (+33,1%) ja Marikekko, joka oli siis paras alalistoilta pisteitä saanut osake. Lisäksi 10 parhaan nousijan joukossa Ponsse (+21,7%) ja Metso (+18,0%) saivat pisteitä joltain alalistalta.

Häntäpään Nextim siis teki pohjat ja löytyi Inderesin listalta. Myös toiseksi huonoin osake eli Bittium (-7,7%) löytyi Liisan listalta. United Bankers (-2,6%) oli kuudenneksi huonoin osake ja löytyi sekä Listojen listalta että kolmelta alalistalta (Liisa, Taloustaito ja Inderes). Muita alalistoja miinuskasvulla kiittäneitä osakkeita olivat Afarak Group (-2,3%), Solteq (-1,2%) ja Etteplan (-0,7%).

Kuukausi sitten Listojen listan kärkikymmenikköön valikoituneet osakkeet tuottivat seuraavasti:

Listakärjen tuotot Pisteet 20160212
United Bankers 24 -2,6 %
Raute A 22 5,8 %
Talenom 22 1,0 %
TeliaSonera 17 14,3 %
Nordea Bank 16 15,4 %
Affecto 16 10,0 %
Stora Enso R 15 11,1 %
UPM-Kymmene 14 10,0 %
Cargotec 13 16,0 %
Panostaja 12 0,0 %




Rajun kurssinousun seurauksena nousupaine kääntyi taas reippaasti pakkaselle indikoiden sitä, että tämä nusu olisi taas tällä kertaa tässä. Viime kuukauden kurssinousu oli itseasiassa kolmanneksi kovin koko Listojen listan seuranta-aikana.

Itse arvelen tätä kuolleen kissan pompuksi ja uskon kurssien olevan nykyistä alempana viimeistään puolen vuoden kuluttua. Jotenkin tuntuu siltä, että EKP käytti nyt viimeisen käynnistyspatruunansa ja mikäli Euroopan talous ei nyt käänny kestävälle kasvu-uralle, ei sitä enää rahaelvytyksellä sinne saada. Ainoa keino saada todellinen käänne aikaan olisivat selkeät rakenteelliset uudistukset.

Viime kerrasta Marimekko indikoi vahvaa nousua ja sen se myös teki, vaikka ei Listojen listan kärkikymmenikköön yltänytkään. Kovan nousun seurauksena Marimekko jäi taas kaikkien alalistojen kärkikymmenikön ulkopuolelle ja putosi sijalta 14 sijalle 55. Componenta (+13,2%) putosi saman verran eli sijalta 13 sijalle 54. Myös mm. Dovre Group, Nextim, Exel Composites ja Solteq jäivät kokonaan pisteittä.

Listojen listan kärkikymmeniköstä putosivat pois UPM (+10,0%), Cargotec (+16,0%) ja Panostaja (0,0%). Tilalle nousivat Neste Fortum ja SSH Comm. Security. Tämän kuun listakärki on seuraava:

Listakärki 20160311 Pisteet
Raute A 24
Talenom 22
United Bankers 20
Neste 20
Affecto 18
TeliaSonera 17
Nordea Bank 16
Stora Enso R 16
Fortum 12
SSH Comm. Security 12



Otetaanko parviäly hyötykäyttöön?


Erään toisen keskustelun myötä mieleeni tuli ajatus: Mikähän olisi Listojen listan tuotto, jos onnistuisi noista 10 osakkeesta aina tiputtamaan huonoiten nousevan osakkeen pois ja sijoittaisikin rahat loppuihin yhdeksään osakkeeseen?

Tein pienen analyysin tiputtamalla joka kuukausi huonoimman osakkeen pois. Tällöin Listojen listan kokonaistuotto listaseurannan ajalta olisi tuon nyt lasketun +162,5%:n sijaan +392,6%. Siis kun nyt Listojen lista on tuottanut bruttona viimeisen 4,5 vuoden aikana +23,9% per annum korkoa korolle, olisi aina huonoimman osakkeen pois tiputtamalla saanut jopa +42,4% per annum korkoa korolle.

Tietenkään kukaan ei pysty arvaamaan niin hyvin, että onnistuisi joka kerta pudottamaan huonoimman pois. Ja riski on, että pudottaisikin pois parhaan. Mutta jos edes keskimäärin onnistuisi useammin pudottamaan pois osakkeen, jonka tuotto on alle listojen listan tuoton, kuin osakkeen, jonka tuotto on yli, voisi tällä parantaa selvästi Listojen listan tuottoa.

Haaste!


Haastankin nyt kaikki tämän blogin seuraajat: Minkä osakkeen SINÄ tiputtaisit pois noista kymmenestä nyt valikoituneesta osakkeeesta? Ja erityisesti MIKSI?

Jos pystyisimme yhdessä valitsemaan pois edes keskimääräistä huonommin tuottavan osakkeen, saisimme kaikki tästä hyötyä. Mikäli haluat tulla mukaan tähän kokeiluun, laita vastauksesi kommenttina tämän blogi-kirjoituksen häntään, Näin motivoit myös minua jatkamaan tämän Listojen listan seurantaa ja julkaisemista.

Oma ehdokkaani pois tiputettavaksi on SSH Comm. Security. Tappiollinen, ei maksa osinkoa, kassavirta positiivinen vain hybridilainan ansiosta. Panostukset kasvuun eivän ehdi näkyä vielä tulevan kuukauden aikana. 

Kuukauden päästä nähdään, kuinka arvaukseni osui. Antakaapa tekin omat arvauksenne!

6 kommenttia:

  1. SSH Comm. Security saa myös täältä yhden äänen. En huolisi omaan salkkuun.

    VastaaPoista
  2. Sama SSH Comm. saa minun ääneni. Perustelut ovat yllä hyvät.

    VastaaPoista
  3. Kiitos näistä kommenteista. SSH on siis valittu. :)

    Lisäsin tuonne "Mallisalkkujen seuranta" sivulle upotetun taulukon, jossa seuraan Listojen listaa niin realiaikaisesti, kuin vain jaksan luvut laskentataulukkoon päivittää. Tässä suora linkki sivulle:

    http://martinmallit.blogspot.fi/p/listojen-lista-seuranta.html

    Taulukosta löytyy myös uusi Momentum lista, jota olen myös alkanut seurata. Tästä on ollut enemmän keskustelua Kauppalehden keskustelupalstalla.

    VastaaPoista
  4. Hei, voisiko joku avata aloittelevalle sijoittajalle hieman, mikä tämä listojen lista on? Mistä sitä pääsee seuraamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa ihmettelemään!

      Vasemmasta reunasta siitä Twitterviestien alta löytyy sivukartta (Blogiarkiston yläpuolella). Valitse sieltä "Mallisalkkujen seuranta" -alasivu.

      Kyseiseltä sivulta löytyy linkit jokaiseen kuukausikatsaukseen, on (lähes) päivittäin päivittyvä taulukko kuluvan kuukauden Listojen listan (ja Momentum listan) osakkeiden tuotoista ja sen jäkeen löytyy selitystä, mistä oikein on kyse.

      - Martti

      Poista
  5. Kiitoksia vastauksesta, mielenkiintoinen blogi! Tsekkailen viikoittain.

    VastaaPoista